7/10/08

Ανωνυμία και Πηγές..


Παρέμβαση του Χρήστου Λουτράδη

Με ιντριγκάρισε η άποψη που σας εξέφρασε ο κ.Παπαθανασόπουλος για το διαδικτυο και τα Blogs ειδικα στο σημείο που εστιάζει στο ζήτημα της ανωνυμίας και των πηγών.
Αφου και οι δύο αυτές συνιστώσες της συμμετοχικής δημοσιογραφίας μπορεί να αποτελέσουν υπο προυποθέσεις ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη ή για την καταστροφή του φαινομένου της δημοσιογραφίας των πολιτών. Και τα δύο αυτά ζητήματα άπτονται σε αυτό που ονομάζουμε ''αξιοπιστία του Μέσου''.
Ειδικά δε σε μια περίοδο όπου οι βασικοι πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανόμένων και των ΜΜΕ , η ανάδυση της συμμετοχικής δημοσιογραφίας ως επανάσταση των μέχρι πρότινος αποκλεισμένων απο το πολιτιστικό κεφάλαιο, πολιτών μπορεί υπο προϋποθέσεις να καταστεί μια νέα δημοσία σφαίρα που δεν θα δώσει φωνή μόνο στους περιθωριοποιημένους του 21 αιώνα αλλά θα ανατρέψει και τον συσχετισμό δυνάμεων στο μιντιακό και όχι μόνο σύστημα.
Για να μην πέσουμε όμως θύματα των οραμάτων και των ουτοπιών μας θα πρέπει να εστιάσουμε στο σημαντικότερο ίσως όπλο που έχει στην φαρέτρα της η δημοσιογραφία των πολιτών την δυνατότητα στην αυτένεργεια και στην αυτορύθμιση. Δυνατότητες που οχι μόνο δεν ειναι περιορίστικες για τους χρήστες του Μέσου αλλά απελευθερωτικές για τις φωνές και τις παρεμβάσεις αυτές που θέλουν πράγματι να συντέλεσουν σε μια αλλάγη οχι μόνο της ροής και της δημιουργίας της πληροφορίας αλλά και των συνιστωσών του Πολιτικο-Δημοσιογραφικού συστήματος.
Αν η αυτένεργεια του χρήστη συνδυαστεί με την αναγκάια αυτορύθμιση τότε όχι μονο προστατεύεται η αξιοπίστια του Μέσου αλλά θωρακίζεται και απο τις νομοθετικές παρεμβάσεις που στέκονται ως δαμόκλειο σπάθη πάνω απο τους bloggers με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη απο τους ανωνύμους.
Η ανωνυμία μπορεί και πρέπει να γίνεται αποδεχτεί όταν αποτελεί προϊόν προστασίας του blogger απο την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας.Όταν, ομως, χρησιμοποιείται για ξεκαθαρίσμα προσωπικών λογαριασμών ή για την έκθεση.
Στό ζήτημα είδικα των πηγών και της αξιοπίστιας τους απαιτείται η ανοιχτή προσβασιμότητα σε δημόσια έγγραφα , νομοθετήματα αλλά και πρακτικών απο την Βουλή.Παράλληλα , είναι αναγκαία η παρουσία των Βουλευτών στο διαδικτυο να ειναι συνεχής , άμεση, απρόσκοπτη και ειλικρινής σε ανοιχτή γραμμή με τον πολίτη-δημοσιογράφο. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο και ο ελεγχος των πηγών θα ειναι ευχερέστερος αλλά και οι λίγοι αναξιόπιστοι bloggers θα απομονωθούν έτι περισσότερο. Απομόνωση που αν δεν γίνει σήμερα , αυριο το μόνο που θα
έχουμε καταφέρει με την καταστροφή αυτού του Μέσου ειναι να ενδυναμώσουμε το υπάρχον αρτιο-σκληρωτικό Σύστημα Εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: