23/10/08

Μια ακόμα απάντηση

Το συνέδριο αυτό ήταν η σκέψη,το όνειρο,η προσπάθεια,η τρέλα -όπως θέλει ο καθένας το λέει-, μιας γυναίκας, της κας Ιορδανίδου και μίας ομάδας φοιτητών. Νιώθω την ανάγκη να τονίσω τη δημιουργικότητα,καθώς και τον ενθουσιασμό που μας διακατείχε σε όλη την προετοιμασία. Αυτό που είχε ξεκινήσει ως κάτι το απλό,άλλαζε μορφή και περιεχόμενο μέρα με τη μέρα,μέχρι και τις τελευταίες μέρες. Αυτά τα ωραία εισαγωγικά..ας μπούμε στο ζουμί.
  • Πολλά διάβασα για τη σχολή μας. Για τους καθηγητές, αλλά και για τους φοιτητές. Όλοι γνωρίζουμε την άσχημη κατάσταση του ελληνικού Πανεπιστημίου, με τα συμφέροντα που ταλανίζουν το εσωτερικό του κτλ "ωραία". Όλοι μας το έχουμε ζήσει, παλαιοί και νέοι, έχουμε απογοητευτεί και θυμώσει. Ως φοιτήτρια που συμμετείχε στο συνέδριο, δεν βρήκα όλη τη στήριξη που θα ήθελα από τη σχολή μου. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που σταμάτησε κανέναν από εμάς, που έχουμε όρεξη για δουλειά και αναζητάμε ευκαιρίες για μάθηση.Όπως είναι γνωστό, όταν θέλει κάποιος σε αυτή τη χώρα να κάνει κάτι,προχωράει με λίγα άτομα δίπλα του,μην περιμένοντας να ακούσει ευχαριστώ. Η αδυναμία αυτού του συνεδρίου ήταν εξ αρχής η αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό τι σημαίνει όμως;Πως θα σπουδάζαμε 4 χρονάκια,μην κάνοντας τίποτα,γκρινιάζοντας για την παλιοσχολή και το σύστημα; Με συγχωρείτε που σας το χαλάω,αλλά όχι. Ως φοιτητές,και αυτούς εκπροσωπώ σήμερα, κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε πράγματα. Ο Elias έγραψε ότι "Οι φοιτητές είναι κυρίως κοριτσάκια που ονειρεύονται να βγουν στην τηλεόραση, έστω και για να λένε τον καιρό.Τι καλό θα μπορούσε να προκύψει από αυτήν την πινακοθήκη των ηλιθίων;" Αναρωτιέμαι πως μπορεί να το γνωρίζει αυτό...όχι ότι ακυρώνω την άποψη, απλά θα ήθελα να μάθω. Το να πω εγώ για την ποιότητα των φοιτητών μας δεν θα έχει καμία ουσία. Ο argos κάτω από φωτογραφία της κας Παναγιωταρέα στο συνέδριο γράφει "υπολογιστές; Φτου κακά" και εγώ θα μπορούσα να πω για όσα διάβασα ότι ένιωθα σαν να λένε "Παναγιωταρέα;Φτου κακά"! Αισθάνθηκα ότι ήταν μια ομάδα ανθρώπων εξ αρχής προκαταλειμένων,χωρίς ουσιαστικό λόγο και επιχειρήματα. Ανέφερα άλλωστε και σε σχόλιο τους "συνάδελφους" της ΕΤ3 (δεν τους βάζω όλους μέσα εννοείται) και τώρα βλέπω την ίδια αντιμετώπιση σε αρκετά blog. Κρίμα.
  • Για τη συμμετοχή των πολιτών και τον περιορισμένο χρόνο. Ισχύει ότι δεν ακούστηκαν πολλές ερωτήσεις και δεν δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις. Ο συνεδριακός χρόνος ήταν όντως περιορισμένος,αυτός άλλωστε είχε καθοριστεί εξ αρχής. Δεν θυμάμαι να έχω παρακολουθήσει συνέδριο,στο οποίο να μην συμβαίνει αυτό.Όλοι είναι θυμωμένοι και σοκαρισμένοι που δεν υπήρχε αυτός ο χρόνος. Ο σκοπός όμως του συνεδρίου ήταν να τεθούν τα ζητήματα,να ξεκινήσει ο διάλογος και μετά να συνεχιστεί, στο διαδίκτυο,στις καφετέριες,στους δρόμους,σε επόμενα συνέδρια και συναντήσεις,όπου θέλει ο καθένας. Αντιλαμβάνομαι τις απαιτήσεις,χαίρομαι που ήταν και είναι υψηλές, αλλά ας είναι και ρεαλιστικές. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες των πάνελ δεν έφυγε σε άλλο πλανήτη, είναι εδώ για να δώσει απαντήσεις. Διάβασα επίσης ότι ένα συνέδριο θα πρέπει οπωσδήποτε να καταλήγει και σε συμπεράσματα. Είναι κανόνας δηλαδή αυτό; Αλλιώς είναι συνάντηση αργόσχολων και ηλιθίων; Η ουσία δεν είναι να τεθούν ερωτήματα,απόψεις,θεωρίες; Πόσο μάλλον για ένα καινούριο ακόμα θέμα που τώρα προσεγγίζεται ολοένα και περισσότερο.
  • Για όσους μίλησαν στα πάνελ. Ούτε εγώ απαραίτητα συμφωνώ με όλους όσους μίλησαν. Είμαι όμως και ιδιαίτερα χαρούμενη που γνώρισα άτομα τόσο αξιόλογα,που είχαν κάθε διάθεση να μας μιλήσουν και να μας "δείξουν". Κανείς επίσης δεν αναφέρθηκε στα video που παρουσιάσαμε στο δικό μας πάνελ -εδώ κάποιοι δεν σχολίασαν καν το πάνελ των φοιτητών- για τα οποία περάσαμε μια βδομάδα κόλαση στην Αθήνα,έχοντας πολλές ακυρώσεις και ψάχνοντας νέα άτομα. Συμφωνώ ότι υπήρχαν σημαντικοί blogger από τη Θεσσαλονίκη που θα έπρεπε να είχαμε προσεγγίσει,δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό.Αυτό είναι ένα μάθημα που πήραμε,αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις! Δεν τους είδα όμως και ιδιαίτερα ενεργούς στο όλο θέμα,εκτός από εξαιρέσεις. Ούτε πριν το συνέδριο είδα κάποια σχόλια στο blog μας,ούτε μας πλησίασαν στο συνέδριο,όσοι ήρθαν,αλλά έμειναν σε απόσταση. Έκριναν αρνητικά κάτι πριν καν το δουν;Όλη η προκατάληψη τους έκλεισε αυτιά και μάτια;Ρωτάω όχι επειδή ξέρω την απάντηση,αλλά επειδή περιμένω μία.Ακόμα και μετά στο συνέδριο παρόντες είναι οι ήδη γνωστοί από πριν. Αφού δεν ήρθαμε εμείς σε αυτούς,γιατί δεν μας πλησιάζουν αυτοί;
  • Για εμάς. Όλοι όσοι έκριναν την Παιδεία και τη σχολή μας από τα blogs τους, δεν είδα να κάνουν καμία ερώτηση μετά το πάνελ μας. Όλες αυτές οι απορίες γιατί δεν ακούστηκαν,γιατί όλα τα χεράκια μείναν κατεβασμένα; Ούτε μία ερώτηση από το κοινό,εκτός απο ένα φοιτητή.Απορώ αν όσοι μας αποκαλούν για τα "μπάζα" κατανόησαν πόσο χρόνο και κόπο μας πήρε όλη η έρευνα για ένα θέμα που δεν έχει ξαναγίνει. Κανένα σχόλιο για όλα αυτά τα νούμερα; Και εμείς την Παιδεία μας κρίναμε εκεί πάνω. Διάβασα ότι δεν αναφερθήκαμε (exiledinberlin) στις ανεπαρκείς τεχνολογικές υποδομές,παρά μόνο ως σύνδεση τους με την αγορά.Καλά,εκεί ήταν ή όχι; Αυτά ήταν δύο εντελώς ξεχωριστές ενότητες. Όταν ανέβει όλο το συνέδριο,ελπίζω ο καθένας να το ακούσει και καθαρά. Επίσης, ξεκάθαρα τονίσαμε την τωρινή κατάρευση του αμερικανικού συστήματος "με τον χειρότερο τρόπο". Πως δηλαδή εξοργισμένος γράφει ότι δεν το κάναμε; "Είδα παιδιά τόσο νέα να νοιάζονται για την καριέρα τους. Είδα ανερμάτιστη σκέψη φοιτητών βαλμένη σε κυριακάτικα ρούχα. Είδα κομφορμισμό. Είδα νέους να γλύφουνε δημόσια τους καθηγητές τους. Να παρουσιάζουνε τί κάνουνε οι καθηγητές τους στα μαθήματα. Είδα δούλους με προβιά φοιτητή." Αυτά,ανάμεσα σε άλλα έγραψε. Αν το κάναμε αυτό,θα αφήσω άλλους να το κρίνουν.
  • Τα τεχνικά προβλήματα και το σαλόνι. Ναι είχαμε πολλά τεχνικά προβλήματα,κάποια από τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει και πολλά όμως που δεν ήταν στις δυνατότητες μας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι παραπάνω να πω σε αυτό,μόνο ότι ήδη από τις προηγούμενες μέρες που βρισκόμασταν εκεί είχαμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να λειτουργήσουν όλα ομαλά,περνώντας ατελείωστες ώρες στην περιβόητη αίθουσα. Λάθη και ατυχία,τα πρώτα τα διορθώνεις...η δεύτερη δεν αντιμετωπίζεται. Και ας πάμε στο φοβερό και τρομερό σαλόνι,που αρκετοί blogers άνετα θα καίγανε στο τέλος της ημέρας φωνάζοντας "κάτω η πολυθρόνα της εξουσίας" -αναφέρομαι φυσικά στην εξίσου περιβόητη πολυθρόνα ή αλλιώς και "θρόνος" όπως την είδαν κάποιοι. Ε ναι,λοιπόν,τώρα θα σας πω την αλήθεια,με κίνδυνο της ζωής μου. Εμείς οι φοιτητές,πουλήσαμε την ψυχούλα μας στο διάβολο της δημοσιογραφίας για να έχουμε αυτό τον θρόνο...Το απαίτησαν οι άρχοντες της σχολής μας,αρνούμενοι να κάτσουν οπουδήποτε αλλού...Ο Δελούδης είναι κατά βάθος ο εγκέφαλος μιας μυστικής συνομωσίας που στηρίζει τα λαμόγια,δημοσιογραφικά και μη...Το είπε και ο ΑΝemos "Και μην ξεχνάτε: Τα αυριανά λαμόγια της εξουσίας είναι αυτοί που σήμερα μιλάνε για τη Συμμετοχική Δημοκρατία και Δημοσιογραφία των Πολιτών σε πάνελ-καναπέδες Δελούδης!" Πως μας διέφυγε άραγε ότι το να κάθονται όσοι μιλάνε στο κλασικό μαύρο τραπέζι με τα μικρόφωνα,παστωμένοι σαν σαρδέλες,χωρίς να μπορούν να κοιτάνε ο ένας τον άλλο,θα είναι τόσο μα τόσο όμορφο και θα διευκόλυνε τη συζήτηση. Πόσο άνετα θα ένιωθαν όσοι θα ήταν εκεί πάνω,αλλά και τι ωραία που θα ήταν η εικόνα για όσους θα έβλεπαν από το διαδίκτυο. Φταίει η Μενεγάκη που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια,σκατά φοιτητές είμαστε!
  • Ένα μικρό "παραπολιτικό" σχολιάκι για μία ακόμα φωτογραφία του argos (μου άρεσαν οι λεζάντες!) στην οποία δείχνει ένα "παλληκάρι" να κοιμάται. Δεν γνωρίζω αν είναι φοιτητής της σχολής μας,όχι ότι έχει και τόσο σημασία. Απλά θα ήθελα να σημειώσω ότι,καθώς ήμουν γραμματεία στη διάρκεια όλου του πρώτου πάνελ, ο εν λόγω "παλλήκαρος" ήταν έξω κάνοντας κουβεντούλα με τα παιδιά του Τελλογλείου. Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου τον είδα μία να φεύγει τελείως,μία να μπαίνει και μία να βγαίνει,μιλάμε για ενεργή συμμετοχή! Αυτό έτσι για τη δική μου συμβολή στη δημοσιογραφία των πολιτών,για να συμπληρωθεί η φωτογραφία ;)
  • Για τα μαθήματα δημοσιογραφίας των πολιτών και -προσοχή!- όχι συμμετοχικής δημοσιογραφίας -το περιεχόμενο μπορεί να μην το ξέρουν όλοι καλά,η ονομασία μας έφαγε. Όπως τονίσαμε όλοι σε αυτό το blog,την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε για να μάθουμε και όχι για να διδάξουμε.Σε όλη την πορεία μας ψάχναμε και ανακαλύπταμε.Ότι δεν προσεγγίσαμε όλους τους σωστούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ισχύει,το έγραψα και παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσεγγίσαμε μόνο τους λάθος. Δεχόμαστε τη φύση των blogs,που είναι η άμεση κριτική,η τσουχτερή γλώσσα,η αμφισβήτηση της αυθεντίας. Αυτή θα έπρεπε να είναι,αυτό μας λείπει. Όποιον κρίνεις θα σε κρίνει,πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Ό,τι λέγεται είναι όμως αναγκαίο να στηρίζεται σε επιχειρήματα και αντιπροτάσεις, η φιλοσοφία του "να βγάλουμε και από τη μύγα ξίγκι" είναι τόσο λίγη. Και αυτό πάλι είναι η δική μου άποψη. Κατανοώ πλήρως ότι εκφράζονται απόψεις υποκειμενικές,δεν χρειάζεται να μας το υπογραμμίσει κανείς αυτό. Δεν θα ήθελα με τίποτα τελικά να δω όσουν έχουν το ρόλο του κριτή που στοχεύει κάθε αυθεντία να πέφτουν στην παγίδα του να νομίσουν ότι οι ίδιοι είναι αυθεντίες. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα,που το φαινόμενο blog είναι ακόμα σχετικά καινούριο,όσοι ασχολήθηκαν πρώτοι με αυτό,καλό θα είναι να συμβουλεύουν όσους κάνουν λάθη και όχι να τους "πυροβολούν"To blog είναι ένα όπλο επικοινωνιακό,θύμα του οποίου θα έπρεπε να είναι μόνο η ημιμάθεια.
Προσωπικά χαίρομαι,γιατί αυτές τις μέρες ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά μου. Ας έχουμε ως αποτέλεσμα νέες ιδέες και προτάσεις. Αυτό που αισθάνομαι,πάντως, είναι ότι θα ήθελα πολύ να πιω ένα καφεδάκι με αυτούς που μιλάω από εδώ,είμαι ακόμα κάπως "παραδοσιακή" πως να το κάνουμε..:P

8 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Καλή η απάντηση στην κριτική, μήπως όμως θα έπρεπε να ανεβάσετε και ορισμένα ποστ, με τα λεγόμενα κατα την διάρκεια του συνεδρίου και την άποψη σας για αυτά;
Με λίγα λόγια ανοίξτε έναν γονιμότερο διάλογο εσείς αφού δεν σας κάλυψαν τα ποστ στην blogoσφαιρα.

Υ.Γ Δεν είναι αιχμή το παραπάνω αλλά καλόπιστη πρόσκληση. :-)

VasilikiZ είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,
στο κείμενο "48 ώρες μετά την ημερίδα" έχουν παρατεθεί στο τέλος link με όσα διαβάσαμε σχετικά με το συνέδριο. Το να σχολιάσουμε ένα ένα τα post,αν αυτό εννοείς :),δεν ξέρω αν θα έχει νόημα.Εγώ αναφέρθηκα σε κάποια συγκεκριμένα σχόλια,αλλά γενικά απάντησα στη συνολική εικόνα που εισέπραξα,καθώς σε αρκετά post διάβασα παρόμοια πράγματα. Αν πρότεινες κάτι διαφορετικό,περιμένω και άλλη συμβουλή.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σου,Βασιλική

Argos είπε...

Κατ' αρχήν να σου πω χωρίς διάθεση κολακείας ότι το post σου είναι πολύ καλό.
Στη συνέχεια δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω παρά ότι είσαι σε καλό δρόμο. Όλα όσα έχουν προηγηθεί είναι οι αντιπροτάσεις Βάσω. Κοίταξε να επωφεληθείς από αυτές.

VasilikiZ είπε...

Αγαπητέ argos,

αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω :)Kαι εκτιμώ για ακόμη μια φορά τη παρουσία όσων κρατούν και το δικό μας blog ζωντανό.Σύντομα και με δικό μου... (αν και δεν θα είναι το πρώτο,είχα πριν 3 χρόνια ένα,πριν ξεκινήσει όλος αυτός ο χαμός με τα blog);).

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

@VasilikiZ
Προφανώς δεν μιλάω για σχολιασμό των ποστς που ανέβηκαν αλλά για ακριβώς το αντίθετο.
Ένα ποστ που δεν θα αναφέρεται στα άλλα ποστ αλλά στο συνέδριο και τα "συμπεράσματα" του (σε εισαγωγικά διότι δεν είναι αναγκαίο, όντως να υπάρχουν συμπεράσματα) αποκλειστικά με τα μάτια τα δικά σου και των υπολοίπων παιδιών στης σχολής.
Βρείτε τα σημεία εκείνα που μπορούν να συνεχίσουν ενα γόνιμο διάλογο και καταθέστε τα...

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,
σε αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσετε κι εσείς, για να μην κατηγορηθούμε για ακόμα μια φορά, ότι θέσαμε άκαιρους προβληματισμούς. :)

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

@mary
Οι προβληματισμοί ποτέ δεν είναι άκαιροι.
Μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά τόσο για τα... εργαλεία που προσφέρουν τα νέα μέσα και την ορθή τους χρήση όσο και για το κατα πόσο μπορούν να εμπλουτίσουν τα παραδοσιακά μέσα.
Είμαι και εγώ παιδί των παραδοσιακών μέσων, άλλωστε και μάλιστα σε μια εποχή χωρίς εναλλακτικές (η πρώτη μου δημοσιογραφική δουλειά ήταν το 1997, τότε που το διαδίκτυο ήταν ακόμα νεογνό). Στην πορεία, απλά είδα το...φώς. :-)
Το καλό με τα νέα μέσα είναι οτι ακόμα δεν υπάρχουν αυθεντίες δίνοντας, έτσι, το περιθώριο για αρκετό διάλογο.

VasilikiZ είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,
σύμφωνω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο.Σύντομα θα δούμε όλη η ομάδα την εκπομπή,καθώς εκείνη την ημέρα με όλο το τρέξιμο δεν μπορέσαμε να την παρακολουθήσουμε όπως θα θέλαμε, και έτσι θα βγάλουμε και εμείς καλύτερα συμπεράσματα.Ανυπομονούμε...