23/9/08

«Συμμετοχική δημοσιογραφία: blogs και Νέα Μέσα»


Άγνωστοι όροι μέχρι πρότινος, νέα διάσταση στην επικοινωνία. Ως Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε τα Νέα Μέσα και να διερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά της «εισβολής» τους στην παραδοσιακή δημοσιογραφία, αλλά και στη ζωή του πολίτη γενικότερα, με ειδικούς του χώρου (ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και bloggers) που ασχολούνται με το θέμα επιστημονικά και εμπειρικά.


Πολλές οι πτυχές του ζητήματος:

· Αίφνης και εξαιτίας των νέων μέσων, μπορούμε όλοι να εκφράσουμε την άποψή μας δημόσια και με τι όρους;

· Η δημόσια έκφρασή μας σε ένα νέο μέσο είναι κι αυτή δημοσιογραφία ή κάτι άλλο?;

· Οι αναγνώστες και περιπατητές του διαδικτύου μπορούν να εμπιστεύονται αυτά που διαβάζουν και σε ποιο βαθμό;

· Πως προστατεύεται η ελευθερία έκφρασης και πως προστατεύεται ο πολίτης από την ελεύθερη έκφραση;

· Ποιος ο ρόλος του νομοθέτη σε όλα τα παραπάνω;


Μια νέα μιντιακή πραγματικότητα. Μια αμήχανη παραδοσιακή δημοσιογραφία μπροστά στα καινούρια άγνωστα μονοπάτια επικοινωνίας που ανοίγει το διαδίκτυο. Φόβος, αλλά και προσμονή γι αυτό που δεν ελέγχεται, που δεν ορίζεται, που δεν κατευθύνεται. Οι προσπάθειες διεθνώς να χαλιναγωγηθεί κατέληξαν μόνο άδοξα.

«Το διαδίκτυο βλέπει την λογοκρισία ως ελάττωμα και την παρακάμπτει» έγραψε ο Dan Gillmor, διεθνής προσωπικότητα της δημοσιογραφίας και κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου μας.

Το ανώνυμο, ψευδώνυμο και επώνυμο όπως και οι διαστάσεις της ψηφιακής ταυτότητας του πολίτη είναι πτυχές που θα προσεγγισθούν στο Συνέδριο με τη χρήση όλων των νέων μέσων που προσφέρει η Τεχνολογία.

Τα χρησιμοποιούμε, ναι!

Ταυτόχρονα, όμως, η νέα τάση Τεχνολογία – Θρησκεία μας βρίσκει ιδιαίτερα σκεπτικούς και προσεκτικούς.

Η αντιπαράθεση για την συνύπαρξη του χθες με το σήμερα είναι ένα δυνατό στοίχημα. Η πρόκληση της νέας διαδικτυακής πραγματικότητας είναι ήδη στη ζωή μας και ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που, αφού δοκιμάσει, θα επιλέξει τελικά τον τρόπο που θα επικοινωνεί με τον συνάνθρωπό του.

Εμείς, ως ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε απόψεις στο Α.Π.Θ., στις 20 Οκτωβρίου, σε μια δια σώζης, αλλά και διαδικτυακή επικοινωνία.


Σοφία Ιορδανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: